Drożdżowe koperty z serem

Składniki:

       Ciasto:

  • 5 szklanek mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 jaja,
  • 50g drożdży świeżych lub 24 g drożdży suchych,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 50g masła,

    Nadzienie:

  • 250g sera białego,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Do miski wsypać drożdże, 2 łyżki cukru, 1 szklankę letniego mleka i 4 łyżki mąki. Składniki wymieszać i odstawiać do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę cukru, jajka, rozpuszczone masło i stopniowo. Dosypywać stopniowo mąkę. Ciasto wyrabiać do momentu , gdy będzie odklejać się od rąk. Odstawić do wyrośnięcia.
Do zrobienia nadzienia serowego należny wymieszać wszystkie składniki ( ser, żółtka, cukier puder oraz cukier waniliowy) na gładka masę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i powycinać w kwadraty ok. 5x5cm. Na każdy kwadracik położyć masę serową i zawinąć w kopertę rogi ciasta. Bułeczki ułożyć na blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 15 w ciepłe miejsce. Przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wyrośnięte bułeczki piec w piekarniku w temp 170C około 20min do zarumienienia.

Gotowe bułeczki można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego.