Składniki:
- 1 opakowanie boczku w plastrach Morliny,
- Pojedyncze kawałki filetu z kurczaka
- 50-100 g twardej mozzarelli,
- 200 g pieczarek,
- garść natki pietruszki,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- Garść szpinaku (opcjonalnie).
Krok 1.
Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Ser również zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Cebulę oraz czosnek zeszklij na patelni. Dodaj pieczarki i smaż całość aż grzyby stracą połowę objętości. Kiedy tak się stanie zdejmij ze źródła ciepła i odstaw do ostygnięcia. Zimne grzyby wymieszaj z serem, posiekaną natką pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem. Możesz dodatkowo dodać posiekany szpinak.
Krok 2.
Filet z kurczaka natnij nożem wzdłuż tak aby nie przeciąć mięsa do końca. Rozłóż mięso jak „książkę”. Dopraw solą i pieprzem. Na środek układamy 1-2 łyżki farszu a całość dokładnie zwijamy. Tak przygotowane mięso owijamy plastrami boczku.
Krok 3.
Kurczaka wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200*C na ok. 20 – 25min. Boczek powinien się delikatnie zarumienić.
Krok 4.
Podawaj z dodatkami obiadowymi.
Smacznego.