Pierś z kurczaka z pieczarkami i mozzarelą zawijana w plastry boczku

Składniki:

  • 1 opakowanie boczku w plastrach Morliny,
  • Pojedyncze kawałki filetu z kurczaka
  • 50-100 g twardej mozzarelli,
  • 200 g pieczarek,
  • garść natki pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • Garść szpinaku (opcjonalnie).

Krok 1.

Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Ser również zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Cebulę oraz czosnek zeszklij na patelni. Dodaj pieczarki i smaż całość aż grzyby stracą połowę objętości. Kiedy tak się stanie zdejmij ze źródła ciepła i odstaw do ostygnięcia. Zimne grzyby wymieszaj z serem, posiekaną natką pietruszki oraz dopraw solą i pieprzem. Możesz dodatkowo dodać posiekany szpinak.

Krok 2.

Filet z kurczaka natnij nożem wzdłuż tak aby nie przeciąć mięsa do końca. Rozłóż mięso jak „książkę”. Dopraw solą i pieprzem. Na środek układamy 1-2 łyżki farszu a całość dokładnie zwijamy. Tak przygotowane mięso owijamy plastrami boczku.

Krok 3.

Kurczaka wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200*C na ok. 20 – 25min. Boczek powinien się delikatnie zarumienić.

Krok 4.

Podawaj z dodatkami obiadowymi.

Smacznego.