Domowa biała kiełbasa surowa

Składniki:

  • 1,5kg łopatki wieprzowej,
  • 1,25kg karkówki,
  • 0,25 kg boczku,
  • jelita wieprzowe 28-32 mm – 1,5 m na każdy 1kg farszu
  • woda zimna 5% w stosunku do masy mięsnej (200 ml),
  • 15g soli ważonej na każdy kilogram farszu,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 6 ząbków czosnku.

Łopatkę przepuścić przez maszynkę do mięsa na największych oczkach, pozostałe części mięsa na mniejszych oczkach. Całość dokładnie wymieszać. Podczas mieszania dodajemy sól z przyprawami i zimną wodą. Farsz wyrabiamy do momentu osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Tak przygotowanym farszem nadziewamy wcześniej wymyte w zimnej wodzie jelita.

Kiełbasę możemy podawać na wiele sposobów.

Smacznego.