Składniki na foremkę 25x30cm:
- 250g miękkiej margaryny Zwykła z Kruszwicy,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 jajka + 4 żółtka,
- 2 szklanki maki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100ml +75ml mleka,
- 1/2 kg miękkich owoców (w sezonie świeże, poza sezonem mogą być mrożone)
- cukier puder do posypania.
Utrzyj margarynę na puch. Nie przerywając ucierania dodawaj po trochu cukier, cukier waniliowy oraz żółtka i jajka. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy razem z 100ml mleka. Dokładnie wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Odłóż około 200ml masy, a resztę wyłóż na blaszkę. Porozkładaj równomiernie owoce. Do odłożonej masy dodaj 75ml mleka i dokładnie wymieszaj. Masę wylej na ciasto. Piec w temperaturze 180C około 50 minut do suchego patyczka. Po lekkim przestudzeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego.