Golonka pieczona w piwie

  • 1 golonka o wadze ok 1-1,3kg,
  • 2 duże cebule.
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżka kminku,
  • 1 łyżka czarnego pieprzu,
  • liście laurowe, ziele angielskie.
    Marynata Ziołowa:
  • oliwa z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego,
  • 2 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżeczka nasion kopru.
    Sos:
  • 2 szklanki ciemnego piwa
  • 2 szklanki bulionu drobiowego,
  • 1 marchewka , pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, obrana, przekrojona na pół, pokrojona w 2 cm plastry
  • 1 główka czosnku , przekrojona poziomo na dwie połówki
  • 2 liście laurowe.
    Zagęścić sos:
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka białego cukru,
  • ¼ łyżeczki soli.

W dużym garnku zagotować wodę, a następnie dodać golonkę w całości. Wodę doprawić 2 łyżkami soli, 1 łyżką kminku, 1 łyżką ziaren czarnego pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego i 4-5 liśćmi laurowymi. Dodać cebulę. Gotować na małym ogniu przez 60-90 minut, w zależności od wielkości golonki.
Gdy golonka stanie się miękka, przełożyć ją do głębokiego naczynia do pieczenia. Przy pomocy ostrego noża naciąć skórę w kratkę.
Przygotuj marynatę mieszając 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę czarnego pieprzu i 1-2 rozgniecione ząbki czosnku, 1 łyżeczkę kminku i nasiona kopru. Golonkę posmarować marynatą ze wszystkich stron, łącznie z kawałkami.
Z grubsza pokroić 2 cebule i 3 ząbki czosnku, marchew i dodać do naczynia. Wlać pół butelki ciemnego piwa i 2-3 chochle wywaru, z gotowania golonki.
Tak przygotowana golonkę piec w 150C. Pełne upieczenie dużej golonki zajmuje około 2 godzin. Podlewać mięso sokami przynajmniej co 30 minut.
Odwrócić golonkę po godzinie, aby upewnić się, że piecze się równomiernie ze wszystkich stron.
Przez ostatnie 30 minut ponownie odwróć golonkę skórą do góry i zwiększ temperaturę piekarnika do 250C, aby skóra była ładna i chrupiąca.
Golonkę wyjąć gdy skóra stanie się ciemnobrązowa i lekko przypieczona.
Podawać z pieczywem, chrzanem, piklami, musztardą i ostrą papryką.

Smacznego.