Składniki:
- 20 dużych pieczarek,
- 250g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 150 g sera żółtego,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 – 4 łyżki oleju,
- 2 – 3 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- do smaku: sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona.
Grzyby umyć, obrać wyciąć trzonki, które posiekać w drobną kostkę. Na patelni podsmażyć na oleju, posiekane pieczarki, posiekaną cebulę, posiekany czosnek. Dodać przyprawy według uznania. Odstawić do wystygnięcia. Do mięsa mielonego dodać jajko i przestudzony farsz, oraz bułkę tartą.
Każdy kapelusz dokładnie napełnić farszem z czubkiem, wierzch posypać tartym serem.
Pieczarki ułożyć ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180C około 20min.
Można podawać zarówno na ciepło jak i przekąska na zimno.
Smacznego.