Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Składniki:

  • 20 dużych pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 150 g sera żółtego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 – 4 łyżki oleju,
  • 2 – 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • do smaku: sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona.

Grzyby umyć, obrać wyciąć trzonki, które posiekać w drobną kostkę. Na patelni podsmażyć na oleju, posiekane pieczarki, posiekaną cebulę, posiekany czosnek. Dodać przyprawy według uznania. Odstawić do wystygnięcia. Do mięsa mielonego dodać jajko i przestudzony farsz, oraz bułkę tartą.

Każdy kapelusz dokładnie napełnić farszem z czubkiem, wierzch posypać tartym serem.

Pieczarki ułożyć ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180C około 20min.

Można podawać zarówno na ciepło jak i przekąska na zimno.

Smacznego.