Zimowa sałatka z kapusty, marchwi i papryki

Składniki:

  • 2 kg białej kapusty,
  • 2 kg marchewki,
  • 1 kg czerwonej papryki,
  • 1 kg cebuli

    Zalewa:

  • 2 szkl. octu białego,
  • 1 szkl. oleju,
  • 1 szkl. cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego.

Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka a paprykę w cienkie paseczki, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać wszystkie warzywa w dużej misce.

Do garnka wlać ocet, olej, cukier i przyprawy. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać warzywa. Całość odstawić na noc.

Na drugi dzień warzywa jeszcze raz wymieszać i nałożyć do słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 15 minut. Po całkowitym ostygnięciu przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Smacznego.