Składniki:
- 2 kg białej kapusty,
- 2 kg marchewki,
- 1 kg czerwonej papryki,
- 1 kg cebuli
Zalewa:
- 2 szkl. octu białego,
- 1 szkl. oleju,
- 1 szkl. cukru,
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego.
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i obrać. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka a paprykę w cienkie paseczki, marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać wszystkie warzywa w dużej misce.
Do garnka wlać ocet, olej, cukier i przyprawy. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalać warzywa. Całość odstawić na noc.
Na drugi dzień warzywa jeszcze raz wymieszać i nałożyć do słoików. Dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 15 minut. Po całkowitym ostygnięciu przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Smacznego.