Schab gotowany w majonezie

Składniki:

  • 1 kg schabu,
  • 2 litry zimnej wody,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 4 łyżki soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1/2 łyżeczki cukru.

w garnku mieszamy majonez z musztardą dodajemy powoli wodę, tak aby składniki dobrze się wymieszały. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy.

Do tak przygotowanej zalewy wkładamy mięso i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut.

Zdejmujemy naczynie z palnika. Mięso zostawiamy w zalewie na całą noc. Następnego dnia powtarzamy czynność. Mięso zostawiamy do ostygnięcia w zalewie. Następnie wyjmujemy i podajemy cienko pokrojone na kanapkę.

Smacznego.