Składniki:
- 1 kg schabu,
- 2 litry zimnej wody,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki musztardy,
- 4 łyżki soli,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 liście laurowe,
- 2 łyżki majeranku,
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1/2 łyżeczki cukru.
w garnku mieszamy majonez z musztardą dodajemy powoli wodę, tak aby składniki dobrze się wymieszały. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy.
Do tak przygotowanej zalewy wkładamy mięso i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut.
Zdejmujemy naczynie z palnika. Mięso zostawiamy w zalewie na całą noc. Następnego dnia powtarzamy czynność. Mięso zostawiamy do ostygnięcia w zalewie. Następnie wyjmujemy i podajemy cienko pokrojone na kanapkę.
Smacznego.