Składniki :
Porcja dla: 4
- 6 jaj
- 1 cukinia
- 1 mały bakłażan
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Sól morska
Mieszanka przypraw:
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka Kmin rzymski mielony
- 1 łyżka Papryka słodka w torebce
- 1 łyżeczka Pieprz młotkowany z kolendrą
- 2 łyżeczki Kminek mielony w torebce
- 1 łyżeczka Czosnek granulowany w torebce
- 1 łyżeczka Kurkuma w torebce
- 1/2 łyżeczki Chili w torebce
- 1/2 łyżeczki Cynamon mielony w torebce
Wykonanie:
Przyprawy dokładnie wymieszaj.
Pokrojoną w kostkę cebule podsmaż na oleju.
Dodaj pokrojony w grubą kostkę bakłażan i cukinię, smaż mieszając ok 10 min.
Dodaj 1 łyżkę mieszanki przypraw, pomidory, duś kilka minut aż sos zgęstnieje, dopraw solą.
Łyżką zrób 6 wgłębień w sosie, wbij w nie jajka, przykryj i trzymaj na małym ogniu ok 10-12 minut.
Przed podaniem posyp natką pietruszki, podawaj z chrupiącym pieczywem.
Smacznego!