Śródziemnomorska Shakshuka

Składniki :
Porcja dla: 4

  • 6 jaj
  • 1 cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Sól morska

Mieszanka przypraw:

Wykonanie:

Przyprawy dokładnie wymieszaj.

Pokrojoną w kostkę cebule podsmaż na oleju.

Dodaj pokrojony w grubą kostkę bakłażan i cukinię, smaż mieszając ok 10 min.

Dodaj 1 łyżkę mieszanki przypraw, pomidory, duś kilka minut aż sos zgęstnieje, dopraw solą.

Łyżką zrób 6 wgłębień w sosie, wbij w nie jajka, przykryj i trzymaj na małym ogniu ok 10-12 minut.

Przed podaniem posyp natką pietruszki, podawaj z chrupiącym pieczywem.

 

Smacznego!