Składniki :
Porcja dla: 16 osób
- 3 zielone papryki
- 3 słodkie czerwone papryki
- 450 g pomidorów śliwkowych
- 1 łyżka Papryka słodka w torebce
- 1 łyżeczka Sól morska
- 1/2 łyżeczki Kminek mielony w torebce
- 1/2 łyżeczki Czosnek granulowany w torebce
- 1/2 łyżeczki Chili w torebce
- 1/2 łyżeczki kruszonej papryczki chili
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Piec rozgrzej do temperatury 180°C
Słodką paprykę umieść na dużej blasze. Piecz w piekarniku przez 30-40 minut, aż skórki zaczną się złuszczać; odwróć paprykę po pierwszych 15-20 minutach. Przełóż ją do dużych torebek do pakowania żywności. Zawiąż każdą torebkę, a następnie odstaw na 15 minut, aż papryka wystygnie na tyle, że będzie ją można obrać. Obierz ze skórki, usuń ogonki, gniazda nasienne i nasiona, a następnie grubo posiekaj i odstaw.
Ostrym nożem dolną część każdego pomidora natnij w kształcie X. Pomidory umieść w garnku z wrzącą wodą na 30 sekund, a następnie przełóż na łyżce cedzakowej do miski z lodem. Obierz ze skóry, a następnie grubo posiekaj.
Paprykę, pomidory i przyprawy włóż do dużego rondla i postaw na średnim ogniu. Gotuj przez 35-45 minut, , często mieszając, aż warzywa będą bardzo miękkie. Wmieszaj cukier i przecier pomidorowy. Gotuj przez 15 minut, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Wmieszaj sok z cytryny.
Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej z chlebkiem pita lub naan bądź krakersami. Ewentualnie przechowuj w lodówce i podawaj na zimno.
Smacznego!