Składniki:
- 1 średni bakłażan (ok. 400 g)
- sól
- pół pęczka bazylii
- 6 łyżek oliwy
- 250 g zielonej cukinii
- 250 g żółtej cukinii
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 kg świeżych pomidorów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich lub tymianku
- 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Bakłażana (ze skórką) pokroić w 2 cm kostkę, przełożyć do miski, posypać łyżką soli i wymieszać. Następnie wyłożyć na cedzak i zostawić na ok. 30 minut aby puścił sok.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki usuwając szypułki. Większe ćwiartki pokroić jeszcze na mniejsze cząstki. Usunąć nasiona z komór pozostawiając sam miąższ i zgromadzony sok.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać cukinię pokrojoną na 1 cm plasterki, smażyć aż się zrumieni, przez około 2,5 minuty z każdej strony. Przełożyć ją łyżką cedzakową do większego garnka.
- Na tę samą patelnię wlać kolejną łyżkę oliwy i obsmażyć paprykę (oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną najpierw na 2 połówki, później na paski o szerokości 1,5 cm). Smażyć co chwilę mieszając przez ok. 3 – 4 minuty. Przełożyć do garnka z cukinią.
- Na patelnię wlać dodatkowe 2 łyżki oliwy, dodać opłukanego i osuszonego bakłażana. Co chwilę mieszając smażyć aż się zrumieni przez ok. 5 minut. Przełożyć do garnka z warzywami.
- Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oliwy i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz rozgniecione na desce (płaską stroną szerokiego noża) ząbki czosnku. Smażyć co chwilę mieszając przez około 5 minut aż cebula będzie szklista.
- Dodać pomidory wraz z sokiem, zioła prowansalskie lub tymianek oraz 2 łyżki natki pietruszki. Smażyć przez ok. 10 minut. Następnie przełożyć zawartość patelni do garnka z warzywami i zagotować. Delikatnie przemieszać, przykryć garnek pokrywą i gotować przez ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale ciągle jędrne. W czasie gotowania 2-3 razy warzywa delikatnie przemieszać.
- Odstawić z ognia i wymieszać z resztą natki i połową posiekanej bazylii. Resztę bazylii wykorzystać dekoracji. Teraz doprawić danie solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać.