Aromatyczna potrawka

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej lub 1 ćwiartka z kurczaka (podzielona na mniejsze części)
  • 3 jabłka (obrane i pokrojone w ćwiartki)
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej (poszatkowanej)
  • Sok z 2 mandarynek (świeżo wyciśnięty)
  • 2 łodygi selera naciowego (pokrojone w plasterki)
  • 6 średnich ziemniaków (obranych i pokrojonych w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • 250 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego)

Podsmażanie mięsa:
W dużym garnku rozgrzej olej. Jeśli używasz łopatki wieprzowej, pokrój ją na kostki i obsmaż na złoty kolor. Jeśli wybierasz ćwiartkę z kurczaka, podsmaż ją w całości, aż skórka się zarumieni. Wyjmij mięso na talerz.

Dodanie warzyw:
Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj seler naciowy i smaż przez 2 minuty.

Duszenie:
Do garnka dodaj wybrane mięso, ziemniaki i bulion. Dopraw majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Przykryj i duś na wolnym ogniu: Wieprzowina: około 40 minut, aż będzie miękka. Kurczak: około 25–30 minut, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Dodaj jabłka i kapustę pekińską. Wlej sok z mandarynek i wymieszaj. Gotuj jeszcze 10–15 minut, aż owoce zmiękną, a kapusta zachowa lekką chrupkość.

Serwowanie:
Podawaj na ciepło z dodatkiem pieczywa lub kaszy. Możesz udekorować świeżymi ziołami, np. natką pietruszki.