Składniki:
- 1 duży brokuł
- 100 g sera feta
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju (odsączonych i pokrojonych w paski)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej tej z suszonych pomidorów)
- 1 ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na parze lub w osolonej wodzie przez 5-7 minut – brokuł powinien być lekko chrupiący. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.
Ser feta pokrój w kostkę, a suszone pomidory w paski.
Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe, aż staną się lekko złociste.
W dużej misce wymieszaj ostudzony brokuł, fetę, suszone pomidory oraz orzeszki.
W małej miseczce przygotuj dressing: wymieszaj oliwę z oliwek (najlepiej tę z suszonych pomidorów), sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie), sól i pieprz. Polej nim sałatkę i delikatnie wymieszaj.