Sałatka z brokuła

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 100 g sera feta
  • 6-8 suszonych pomidorów w oleju (odsączonych i pokrojonych w paski)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej tej z suszonych pomidorów)
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na parze lub w osolonej wodzie przez 5-7 minut – brokuł powinien być lekko chrupiący. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia.
Ser feta pokrój w kostkę, a suszone pomidory w paski.
Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe, aż staną się lekko złociste.
W dużej misce wymieszaj ostudzony brokuł, fetę, suszone pomidory oraz orzeszki.
W małej miseczce przygotuj dressing: wymieszaj oliwę z oliwek (najlepiej tę z suszonych pomidorów), sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek (opcjonalnie), sól i pieprz. Polej nim sałatkę i delikatnie wymieszaj.