Składniki:
- 4 duże cebule
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz, majeranek dla smaku
- olej do smażenia
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Przygotowanie
Cebule obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Przełóż startą cebulę do miski i lekko odciśnij nadmiar soku.
Dodaj jajka, mąkę, bułkę tartą oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek) i dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz bardziej intensywny smak, możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na rozgrzanym oleju na patelni nakładaj porcje masy cebulowej, formując małe placki.
Smaż placki z obu stron na złocisty kolor, a następnie odsącz je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.