Placki z cebuli

Składniki:

  • 4 duże cebule
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz, majeranek dla smaku
  • olej do smażenia
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie

Cebule obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Przełóż startą cebulę do miski i lekko odciśnij nadmiar soku.
Dodaj jajka, mąkę, bułkę tartą oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek) i dokładnie wymieszaj. Jeśli lubisz bardziej intensywny smak, możesz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na rozgrzanym oleju na patelni nakładaj porcje masy cebulowej, formując małe placki.
Smaż placki z obu stron na złocisty kolor, a następnie odsącz je na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.