Składniki:
- Kotlety
- opakowanie mielonego mięsa z Kurczaka Zagrodowego
- 1 jajko
- 15 g bułki tartej (+10g do obtoczenia)
- pół drobno posiekanej cebuli
- szczypta soli, pieprzu i
- przyprawy do mięsa mielonego dla smaku
- 15 g oleju rzepakowego do smażenia
- Kasza grzybowa:
- 100 g kaszy gryczanej białej
- 240 ml wody
- 5-10g drobno krojonych grzybów suszonych
- Sałatka z buraka:
- 2 buraki
- 1 jabłko
- 1/4 drobno posiekanej cebuli czerwonej
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużej misce umieść mielone mięso z Kurczaka Zagrodowego. Dodaj drobno posiekaną cebulę, rozbite jajko, bułkę tartą i przyprawy.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a masę na kotlety wyrabiaj dłonią przez 2-3 minuty.
- Na talerzu umieść pozostałe 10 g bułki tartej. Zmocz lekko dłonie, aby łatwiej formować kotlety.
- Formuj kotlety mielone z masy mięsnej, obtaczając je w bułce tartej.
- Na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złociste.
- Po usmażeniu wyjmij kotlety na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- W międzyczasie ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. By miała więcej smaku, możesz dodać do niej grzyby suszone.
- Buraka i jabłko zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj do nich posiekaną cebulę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Podawaj kotlety mielone z Kurczaka Zagrodowego z kaszą i sałatką z buraka. Smacznego!