Kotlety mielone z Kurczaka Zagrodowego

Składniki:

  • Kotlety
  • opakowanie mielonego mięsa z Kurczaka Zagrodowego
  • 1 jajko
  • 15 g bułki tartej (+10g do obtoczenia)
  • pół drobno posiekanej cebuli
  • szczypta soli, pieprzu i
  • przyprawy do mięsa mielonego dla smaku
  • 15 g oleju rzepakowego do smażenia
  • Kasza grzybowa:
  • 100 g kaszy gryczanej białej
  • 240 ml wody
  • 5-10g drobno krojonych grzybów suszonych
  • Sałatka z buraka:
  • 2 buraki
  • 1 jabłko
  • 1/4 drobno posiekanej cebuli czerwonej
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieść mielone mięso z Kurczaka Zagrodowego. Dodaj drobno posiekaną cebulę, rozbite jajko, bułkę tartą i przyprawy.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a masę na kotlety wyrabiaj dłonią przez 2-3 minuty.
  3. Na talerzu umieść pozostałe 10 g bułki tartej. Zmocz lekko dłonie, aby łatwiej formować kotlety.
  4. Formuj kotlety mielone z masy mięsnej, obtaczając je w bułce tartej.
  5. Na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym smaż kotlety na średnim ogniu z obu stron, aż staną się złociste.
  6. Po usmażeniu wyjmij kotlety na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  7. W międzyczasie ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. By miała więcej smaku, możesz dodać do niej grzyby suszone.
  8. Buraka i jabłko zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Dodaj do nich posiekaną cebulę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj.
  9. Podawaj kotlety mielone z Kurczaka Zagrodowego z kaszą i sałatką z buraka. Smacznego!