Faszerowana papryka

Składniki:

  • 4 duże papryki
  • 400 g mielonego mięsa (np. wołowego, wieprzowego lub drobiowego)
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
  • 1 łyżka oleju
  • ser żółty (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Papryki umyć, odciąć górną część z ogonkiem i usunąć nasiona.
  2. Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek na oleju, aż będą złociste.
  3. W misce wymieszać mielone mięso, ugotowany ryż, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
  4. Napełnić papryki przygotowanym farszem i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
  5. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30-40 minut. Na ostatnie 10 minut można posypać papryki startym serem, aby uzyskać chrupiącą, złocistą skórkę.