Składniki:
- 4 duże papryki
- 400 g mielonego mięsa (np. wołowego, wieprzowego lub drobiowego)
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
- 1 łyżka oleju
- ser żółty (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Papryki umyć, odciąć górną część z ogonkiem i usunąć nasiona.
- Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek na oleju, aż będą złociste.
- W misce wymieszać mielone mięso, ugotowany ryż, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
- Napełnić papryki przygotowanym farszem i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 30-40 minut. Na ostatnie 10 minut można posypać papryki startym serem, aby uzyskać chrupiącą, złocistą skórkę.