Ciasto ze śliwkami z kruszonką

Składniki:

  • 1 kg śliwek
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru
    waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyj, wydryluj i przekrój na pół.
  2. Ubij masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Ciasto wyłóż na blachę, na wierzch ułóż przekrojone śliwki.
  4. Przygotuj kruszonkę, mieszając mąkę, masło i cukier do uzyskania grudkowatej konsystencji. Posyp ciasto.
  5. Piecz w 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka się zrumieni.