Carpaccio z buraka

Składniki:

  • 2 duże buraki
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • Garść rukoli
  • 50g sera feta
  • Garść orzechów włoskich
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Buraki umyj, owiń folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 1 godzinę, aż będą miękkie.
  2. Ostudzone buraki obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki (użyj mandoliny dla lepszego efektu).
  3. Plasterki buraka ułóż na talerzu, skrop sokiem z cytryny i oliwą.
  4. Na burakach rozłóż rukolę, pokruszony ser feta i posyp pokruszonymi orzechami włoskimi.
  5. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.