Składniki:
- 3 średnie dojrzałe pomidory, pokrojone w ósemki
- 1 ogórek, pokrojony w półksiężyce
- 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 200 g sera feta, pokruszonego
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużej misce połącz pomidory, ogórek, czerwoną cebulę i oliwki.
- Dodaj pokruszoną fetę na wierzch.
- W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, oregano, sól i pieprz.
- Polać sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszać.
- Podawać natychmiast lub schłodzić w lodówce przed podaniem, aby smaki się przegryzły.