Sałatka grecka

Składniki:

  • 3 średnie dojrzałe pomidory, pokrojone w ósemki
  • 1 ogórek, pokrojony w półksiężyce
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 200 g sera feta, pokruszonego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej misce połącz pomidory, ogórek, czerwoną cebulę i oliwki.
  2. Dodaj pokruszoną fetę na wierzch.
  3. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, oregano, sól i pieprz.
  4. Polać sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszać.
  5. Podawać natychmiast lub schłodzić w lodówce przed podaniem, aby smaki się przegryzły.