Pasztet z cukinii

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 150 g mielonego mięsa (opcjonalnie dla wersji mięsnej)
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku
  • Świeże zioła (np. pietruszka, bazylia)

Przygotowanie:

  1. Cukinie zetrzeć na tarce, osolić i odstawić na około 10 minut, aby puściły sok. Następnie odcisnąć nadmiar wody.
  2. Na patelni na oliwie z oliwek zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  3. W dużej misce wymieszać starte cukinie, usmażoną cebulę z czosnkiem, jajka, mozzarellę, bułkę tartą i mielone mięso (jeśli używasz). Doprawić solą, pieprzem i świeżymi ziołami.
  4. Przełożyć masę do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut, aż pasztet będzie złoty i ścięty.