Składniki:
- 4 duże jabłka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- Sok z jednej cytryny
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- 6 łyżek zimnego masła,
- pokrojonego w kostkę
- Lody waniliowe lub cytrynowe do podania
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Jabłka obierz, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z cynamonem. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego.
- W misce połącz mąkę, cukier, płatki owsiane i sól. Dodaj masło i rozetrzyj palcami do uzyskania konsystencji grubej kruszonki.
- Rozsyp kruszonkę równomiernie nad jabłkami.
- Piecz w piekarniku przez około 30-35 minut, aż kruszonka stanie się złocista i chrupiąca.
- Podawaj ciepłe, z gałką orzeźwiających lodów waniliowych lub cytrynowych na wierzchu.