Jabłka pod kruszonką z lodami

Składniki:

  • 4 duże jabłka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki płatków owsianych
  • Sok z jednej cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 6 łyżek zimnego masła,
  • pokrojonego w kostkę
  • Lody waniliowe lub cytrynowe do podania

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Jabłka obierz, pokrój na kawałki, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z cynamonem. Ułóż je na dnie naczynia żaroodpornego.
  2. W misce połącz mąkę, cukier, płatki owsiane i sól. Dodaj masło i rozetrzyj palcami do uzyskania konsystencji grubej kruszonki.
  3. Rozsyp kruszonkę równomiernie nad jabłkami.
  4. Piecz w piekarniku przez około 30-35 minut, aż kruszonka stanie się złocista i chrupiąca.
  5. Podawaj ciepłe, z gałką orzeźwiających lodów waniliowych lub cytrynowych na wierzchu.