Składniki:
- 500g serka śmietankowego
- 200 ml śmietanki kremówki 36%
- 100g cukru pudru
- 1 opakowanie żelatyny (10g)
- Sok z 1/2 cytryny
- 200g herbatników
- 100g roztopionego masła
- Świeże owoce sezonowe:
- maliny, truskawki, jagody, borówki
- Kilka listków mięty do dekoracji
Przygotowanie:
1. Spód: Herbatniki zmiel i wymieszaj z roztopionym masłem. Masę wyłóż na dno formy, ugnieć i wstaw do lodówki.
2. Żelatyna: Rozpuść żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
3. Masa serowa:
– Serek śmietankowy wymieszaj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
– Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą serową.
– Dodaj rozpuszczoną żelatynę i mieszaj do połączenia składników.
4. Wyłóż masę serową na schłodzony spód, wyrównaj i odstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.
5. Przed podaniem udekoruj wierzch świeżymi owocami i listkami mięty.