Lekka sałatka z grapefruitem

Składniki:

  • Świeże liście szpinaku
  • 1 lub 2 piersi z kurczaka,
  • 1 średni grapefruit, obrany i pokrojony w kawałki
  • 1/4 szklanki pestek dyni,
  • 3 łyżki musztardy francuskiej,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku, sól pieprz do smaku.
  •  

Pierś z kurczaka obsmażyć na patelni.

Na półmisku poukładać umyte i wysuszone liście szpinaku. Na liściach ułożyć pokrojoną pierś z kurczaka, następnie posmarować go musztardą. Dodać cząstki grapefruita i całość posypać uprażonymi pestkami dyni.

Przygotować dressing z jogurtu – i wyciśniętego ząbka czosnku , do tego dodać sól i pieprz do smaku. oraz sok z cytryny i miód. całość dokładnie wymieszać.

Całość skopić oliwą z oliwek.

Smacznego!