Składniki:
- Świeże liście szpinaku
- 1 lub 2 piersi z kurczaka,
- 1 średni grapefruit, obrany i pokrojony w kawałki
- 1/4 szklanki pestek dyni,
- 3 łyżki musztardy francuskiej,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku, sól pieprz do smaku.
Pierś z kurczaka obsmażyć na patelni.
Na półmisku poukładać umyte i wysuszone liście szpinaku. Na liściach ułożyć pokrojoną pierś z kurczaka, następnie posmarować go musztardą. Dodać cząstki grapefruita i całość posypać uprażonymi pestkami dyni.
Przygotować dressing z jogurtu – i wyciśniętego ząbka czosnku , do tego dodać sól i pieprz do smaku. oraz sok z cytryny i miód. całość dokładnie wymieszać.
Całość skopić oliwą z oliwek.
Smacznego!