Świąteczna babka piaskowa

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1szklanka mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 kostka margaryny Palma,
  • 1 szklanka cukru,
  • otarta skórka cytryny,
  • dodatkowo cukier wanilinowy lub kilka kropki aromatu oraz rodzynki i bakalie.
  •  

Całe jajka ubij z cukrem na puszysta pianę. Następnie dodaj mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i już na wolnych obrotach delikatnie wymieszaj. Margarynę Palma roztop i jeszcze gorącą wlej do ciasta nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj aromat i rodzynki lub ulubione bakalie obsypane mąką.

Gotowe ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wstaw do nagrzanego do 170C piekarnika na ok 45min.

Smacznego!