Składniki:
- 5 jajek,
- 1szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 kostka margaryny Palma,
- 1 szklanka cukru,
- otarta skórka cytryny,
- dodatkowo cukier wanilinowy lub kilka kropki aromatu oraz rodzynki i bakalie.
Całe jajka ubij z cukrem na puszysta pianę. Następnie dodaj mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i już na wolnych obrotach delikatnie wymieszaj. Margarynę Palma roztop i jeszcze gorącą wlej do ciasta nie przerywając miksowania. Na koniec dodaj aromat i rodzynki lub ulubione bakalie obsypane mąką.
Gotowe ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i wstaw do nagrzanego do 170C piekarnika na ok 45min.
Smacznego!