Muszelki faszerowane indykiem, szpinakiem i ricottą

Składniki:

.

  • 400 g Mięsa z indyka na kotlety Samo dobro
  • 200 g pełnoziarnistego makaronu typu muszelka  (im większe tym lepsze)
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 700 g passaty pomidorowej
  • 100 g ricotty
  • 125 g sera mozarella
  • 70 g sera grana padano
  • 1/2 średniej białej cebuli
  • 2 łyżeczki suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  •  

  1. Na rozgrzany na patelni olej wrzuć drobno posiekany ząbek czosnku, a następnie dorzuć mięso mielone z indyka i podsmaż do zarumienienia. Przełóż do miski.
  2. Szpinak zblanszuj. Pieczarki pokrój drobno (możesz użyć malaksera), wrzuć je na patelnię po indyku i smaż na małym ogniu aż odparuje z nich woda.
  3. Szpinak, pieczarki, ricottę, pół startej mozzarelli, połowę startego grana padano, suszone pomidory dorzuć do miski z mięsem mielonym i zmieszaj. Powstały farsz dopraw solą oraz pieprzem i odstaw do lodówki na godzinę.
  4. W międzyczasie w 2 l osolonej wody ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu.
  5. Pokrój drobno cebulę, ząbek czosnku i po kolei wraz z ziołami prowansalskimi wrzuć do garnka na rozgrzany olej. Gdy poczujesz intensywny aromat, dolej passatę, dopraw solą i pieprzem, i duś na małym ogniu przez 20 minut.
  6. Po zdjęciu z ognia, dolej łyżkę oliwy.
  7. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Marinarę wlej do naczynia żaroodpornego.
  9. Do muszelek nałóż farsz i ułóż je w naczyniu. Całość posyp pozostałymi tartymi serami mozzarella i grana padano.
  10. Wstaw do piekarnika na 15 minut lub aż zobaczysz, że potrawa jest z wierzchu przypieczona.
  11. Serwuj ze świeżymi listkami bazylii.

Smacznego!