Tort przekładaniec naleśnikowy

Składniki:

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • Olej do smażenia naleśników

Do przekładania:

  • Krem waniliowy (przygotowany z mleka, cukru, mąki, jajek i wanilii)
  • Owoce świeże (np. truskawki, maliny, jagody)
  • Bitą śmietanę do dekoracji

 

  •  

Naleśniki:

  1. W dużym naczyniu wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, jajka, olej roślinny i ewentualnie ekstrakt waniliowy.
  3. Stopniowo dodawaj mokre składniki do suchych, mieszając ciągle, aż uzyskasz gładkie ciasto bez grudek.
  4. Rozgrzej patelnię do naleśników na średnim ogniu. Dodaj trochę oleju, aby ciasto się nie przywierało.
  5. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni, podobnie jak tradycyjne naleśniki. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Odstaw do wystygnięcia.

Krem waniliowy:

  1. W rondlu wymieszaj 2 łyżki mąki pszennej z 2 szklankami mleka. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia.
  2. W misce ubij jajka z 1 szklanką cukru na puszystą masę.
  3. Dodaj jajka do zgęstniałej masy mącznej, ciągle mieszając.
  4. Gotuj masę na małym ogniu, ciągle mieszając, aż osiągnie konsystencję kremu. Odstaw do wystygnięcia.

Składanie tortu:

  1. Na płaskiej powierzchni rozłóż jedno z wystygniętych naleśników.
  2. Rozprowadź cienką warstwę kremu waniliowego na naleśniku.
  3. Nałóż kolejny naleśnik i powtórz proces aż zużyjesz wszystkie naleśniki.
  4. Na wierzchu ostatniego naleśnika rozłóż resztę kremu.
  5. Dekoruj wierzch tortu świeżymi owocami i bitą śmietaną.
  6. Wstaw tort do lodówki na kilka godzin, aby składniki się przegryzły.

Tort przekładaniec z naleśników jest gotowy do podania! Możesz eksperymentować z różnymi smakami i konsystencjami, dostosowując przepis do swoich upodobań.

Smacznego!