Składniki:
- 1,5-2 kg karkówki wieprzowej,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 2 łyżeczki cebuli w proszku,
- 2 łyżeczki czosnku w proszku,
- 1 łyżeczka kminku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1/2 szklanki brązowego cukru,
- 1/4 szklanki octu jabłkowego,
- 1/4 szklanki musztardy,
- 1/4 szklanki ketchupu,
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego.
- Wymieszaj sól, pieprz, paprykę, cebulę w proszku, czosnek w proszku, kminek i oregano, a następnie posyp równomiernie mięso tym przyprawami, wcierając je w karkówkę.
- Umieść przyprawione mięso w worku próżniowym lub zakryj folią spożywczą i odstaw na minimum 4 godziny, najlepiej przez całą noc, aby mięso mogło się dobrze nasączyć aromatami.
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza.
- Przesuń przyprawione mięso do żaroodpornego garnka lub naczynia do zapiekania.
- W misce wymieszaj brązowy cukier, ocet jabłkowy, musztardę, ketchup i bulion. Następnie wlej tę mieszankę na mięso, starając się równomiernie go pokryć.
- Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
- Piecz mięso przez około 4-5 godzin lub do momentu, gdy mięso stanie się miękkie i łatwo rozdrabniane widelcem. Co jakiś czas polewaj mięso własnym sosem.
- Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je z piekarnika i za pomocą dwóch widelców rozetrzyj na kawałki (stąd nazwa „szarpane”).
- Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić, gotując go na małym ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Podawaj szarpaną wieprzowinę na bułce, jako dodatek do tortilli, czy też na talerzu z ulubionymi dodatkami, takimi jak kiszone ogórki czy sałatka coleslaw.
Smacznego!