Rolada mocno-czekoladowa

Składniki:

  • 4 duże jajka,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki kakao,
  • 50 g czekolady gorzkiej ,
  • 200g czekolady mlecznej.
  • 56 g cukru wanilinowego,
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego.

Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier ciągle ubijając. Dodawać żółtka partiami , nadal ubijając. Do ubitej piany dodawać przesianą mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz startą czekoladę gorzką. Wymieszać delikatnie tak, aby piana nie opadła.

Płaską formę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto biszkoptowe i wyrównać.

ciasto piec około 13 – 15 minut w temperaturze 180°C. Od razu po upieczeniu ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry. zdjąć delikatnie papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić w takiej formie do wystudzenia.

Aby przygotować krem należy wcześniej roztopić 100g czekolady mlecznej, pozostawić do wystygnięcia. W misce zmiksować serek mascarpone dodając na koniec powoli miękką czekoladę.

Wystudzoną roladę rozwinąć. Ciasto posmarować kremem i ponownie zawinąć w roladę.

Do wykonania polewy umieścić masło i pozostałą czekoladę mleczną w małej miseczce i roztopić w kąpieli wodnej, często mieszając.

Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem roladę polać polewą i posypać kandyzowaną żurawiną.

Roladę czekoladową z kremem przechowywać w lodówce.

Smacznego.