Składniki:
- 500 g obranej marchewki,
- 2 duże ząbki czosnku,
- pół pęczka drobno posiekanej pietruszki,
- pół pęczka drobno posiekanej kolendry,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka miodu.
Marchewkę pokroić w kostkę. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Na patelnię wlać oliwę, dodać wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Wymieszać, wrzucić ugotowaną marchewkę i chwilkę posmażyć, cały czas mieszając. Na koniec dodać łyżkę miodu i sok z cytryny. Podawać na ciepło lub zimno.
Całość można posypać sezamem lub posiekanymi orzechami pistacjowymi.
Smacznego.