Marokańska sałatka z marchwi

Składniki:

  • 500 g obranej marchewki,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • pół pęczka drobno posiekanej pietruszki,
  • pół pęczka drobno posiekanej kolendry,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka miodu.

Marchewkę pokroić w kostkę. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.
Na patelnię wlać oliwę, dodać wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła. Wymieszać, wrzucić ugotowaną marchewkę i chwilkę posmażyć, cały czas mieszając. Na koniec dodać łyżkę miodu i sok z cytryny. Podawać na ciepło lub zimno.

Całość można posypać sezamem lub posiekanymi orzechami pistacjowymi.

Smacznego.