Makowa Gwiazda Betlejemska

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 80 g cukru,
  • 20 g świeżych drożdży (1 opakowanie suszonych),
  • 1 jajko,
  • 70 g masła,
  • szczypta soli,
  • 200 g suchego maku,
  • 40 g płynnego miodu,
  • 40 g brązowego cukru,
  • 20 g orzechów włoskich,
  • 40 g rodzynek,
  • 30 g skórki pomarańczowej,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego,z migdałów lub aromatu migdałowego.

Przygotować masę makową. Roztopić Mak zalać wrzącą wodą i odstawić na co najmniej 30 minut. Wystudzony mak odcedzić, a następnie dobrze odcisnąć i zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.. Do maku dodać miód, roztopione masło i drobno posiekane bakalie. Całość dokładnie wymieszać. Można użyć gotowej masy makowej.

Przygotować ciasto drożdżowe. Lekko ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i 3 łyżkami mąki. Przykryć czystą bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier, sól, jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, na gładka masę. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Ciasto rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 25cm, najlepiej na papierze do pieczenia. Na ciasto wyłożyć ⅓ masy makowej, zostawiając mały brzeg. Ułożyć kolejne części ciasta i przełożyć każdą część masą makową.

Na środku ciasta lekko odcisnąć np. szklankę. Wokół szklanki naciąć symetrycznie  ciasto na parzystą ilość części. Dwa leżące koło siebie kawałki  skręcić je do środka dwa razy. Końcówki kawałków mocno skleić ze sobą.

Nagrzać piekarnik do temp 180°C . Ciasto przykryć ściereczką do wyrośnięcia na ok 30min.  Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Lekko ciepłe ciasto można polukrować.

Smacznego.