Składniki:
- 2-3 średnie polędwiczki wieprzowe,
- 2 cebule,
- 3-4 gruszki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- ser z niebieską pleśnią,
- sól,
- majeranek,
- pieprz kolorowy,
- 3-5 łyżek oliwy.
Polędwiczkę podzielić na plastry. Każdy plaster delikatnie rozbić Mięso przyprawić świeżo mieloną solą i pieprzem.
Umyte gruszki obrać i pokroić na ćwiartki. Przygotowane mięso i gruszki ułożyć naprzemiennie w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Na wierzchu ułożyć pokrojoną w piórka cebulę. Całość polać oliwą i sokiem z cytryny. Danie wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 10-15 minut. Po tym czasie całość posypać pokruszonym serem pleśniowym z niebieską pleśnią oraz majerankiem, najlepiej świeżym. Mięso ponownie wstawić do piekarnika i piec około 30 minut (180°C). Mięso powinno być miękkie, a wierzch delikatnie się zrumienić.
Smacznego!