Najlepsze ogórki małosolne

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • ok. 2 l wody,
  • 2 łyżki soli,
  • korzeń chrzanu ok. 5 cm,
  • 4 ząbków czosnków,
  • pęczek kopru,
  • 1-2 liście laurowe.

Ogórki wymyć pod bieżącą wodą, oczyścić i ewentualnie obciąć końcówki z obu stron. Obrać korzeń chrzanu i pokroić w kawałki.

W dużym ( wyparzonym) słoiku lub gliniance na dno ułożyć koper, chrzan, przekrojone na pół ząbki czosnku i liść laurowy. Na koniec ułożyć ogórki.

Zrobić zalewę. We wrzątku rozpuścić sól. Na każdy litr wody 1 łyżka soli. Wystudzić zalewę. Zalać ogórki i przykryć talerzykiem. Ogórki są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach.

Aby ogórki zrobiły się szybkiej można zalać gorącą zalewą.

Smacznego!