Składniki:
- 2 kg ogórków,
- ok. 2 l wody,
- 2 łyżki soli,
- korzeń chrzanu ok. 5 cm,
- 4 ząbków czosnków,
- pęczek kopru,
- 1-2 liście laurowe.
Ogórki wymyć pod bieżącą wodą, oczyścić i ewentualnie obciąć końcówki z obu stron. Obrać korzeń chrzanu i pokroić w kawałki.
W dużym ( wyparzonym) słoiku lub gliniance na dno ułożyć koper, chrzan, przekrojone na pół ząbki czosnku i liść laurowy. Na koniec ułożyć ogórki.
Zrobić zalewę. We wrzątku rozpuścić sól. Na każdy litr wody 1 łyżka soli. Wystudzić zalewę. Zalać ogórki i przykryć talerzykiem. Ogórki są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach.
Aby ogórki zrobiły się szybkiej można zalać gorącą zalewą.
Smacznego!