Składniki:
- 1 ciasto francuskie Henglein XXL,
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 puszka pokrojonych pomidorów 400 g,
- 1 ser feta,
- 1 czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka zielonych oliwek,
- zioła prowansalskie,
- świeży tymianek do dekoracji.
Mięso smażyć na rozgrzanej patelni na małym ogniu do zrumienienia. Dodać kolejno pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę, dokładnie wymieszać. Dusić bez przykrycia przez 10-15 min. Następnie dodać rozdrobniony czosnek, pół opakowania sera feta oraz pokrojone oliwki. Ciasto francuskie rozwinąć na blaszkę, nakłuć widelcem, boki zagiąć po 2 cm do środka . Gotowe mięso wyłożyć na ciasto francuskie. Udekorować oliwkami
i kostkami sera feta. Piec około 20 min w temp. 180° C. Po upieczeniu udekorować świeżym tymiankiem.
Smacznego!