ATENA – GRECKIE WAKACJE

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie Henglein XXL,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 400 g,
  • 1 ser feta,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka zielonych oliwek,
  • zioła prowansalskie,
  • świeży tymianek do dekoracji.

Mięso smażyć na rozgrzanej patelni na małym ogniu do zrumienienia. Dodać kolejno pomidory, pokrojoną w kostkę paprykę, dokładnie wymieszać. Dusić bez przykrycia przez 10-15 min. Następnie dodać rozdrobniony czosnek, pół opakowania sera feta oraz pokrojone oliwki. Ciasto francuskie rozwinąć na blaszkę, nakłuć widelcem, boki zagiąć po 2  cm do środka . Gotowe mięso wyłożyć na ciasto francuskie. Udekorować oliwkami
i kostkami sera feta. Piec około 20 min w temp. 180° C. Po upieczeniu  udekorować świeżym tymiankiem.

Smacznego!