Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- garść dowolnych orzechów,
- garść pestek dyni,
- garść pestek słonecznika,
- garść rodzynek;
- garść suszonej żurawiny;
- 4 łyżki siemienia lnianego,
- 4 łyżki nasion chia,
- 2 łyżki miodu,
- 4 łyżki oleju z winogron lub oleju kokosowego,
- szczypta soli.
Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki i dokładnie wymieszać dodając olej.
Całość wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 120C około 1,5godziny. Co 15min warto przemieszać granolę aby równo się zarumieniła.
Do wystudzonej mieszanki dodać suszone owoce ( np. rodzynki i żurawinę).
Granola doskonale smakuje z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami ewentualnie z napojami owsianymi i szczyptą kakao.
Smacznego!