Składniki:
- 800g łopatki ,
- 2 ząbki czosnku,
- 40g bułki tartej,
- 2 łyżki sera twardego typu parmezan,
- 500ml pasaty pomidorowej,
- 1 mała cebula,
- odrobina mleka,
- zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Łopatkę oczyścić i zmielić w maszynce do mięsa. Do mięsa dodać bułkę tartą i zioła, parmezan, przyprawy oraz odrobinę mleka.
1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie z oliwek, następnie dodać do mięsa. Całość wyrobić na jednolitą masę.
Uformować małe kuleczki mięsne i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Pulpeciki odłożyć na talerzyku.
Do przygotowania sosu w rondelku podsmażyć 1 cebulę oraz 1 ząbek czosnku. Następnie dodać pasatę pomidorową i całość zblendować.
Do sosu dodać kuleczki mięsne i całość gotować na wolnym ogniu ok 25-30min.
Podawać z ulubionym makaronem, posypane natka pietruszki i parmezanem.
Smacznego!