Meatballs- pulpeciki mięsne w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 800g łopatki ,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 40g bułki tartej,
  • 2 łyżki sera twardego typu parmezan,
  • 500ml pasaty pomidorowej,
  • 1 mała cebula,
  • odrobina mleka,
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Łopatkę oczyścić i zmielić w maszynce do mięsa. Do mięsa dodać bułkę tartą i zioła, parmezan, przyprawy oraz odrobinę mleka.

1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie z oliwek, następnie dodać do mięsa. Całość wyrobić na jednolitą masę.

Uformować małe kuleczki mięsne i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Pulpeciki odłożyć na talerzyku.

Do przygotowania sosu w rondelku podsmażyć 1 cebulę oraz 1 ząbek czosnku. Następnie dodać pasatę pomidorową i całość zblendować.

Do sosu dodać kuleczki mięsne i całość gotować na wolnym ogniu ok 25-30min.

Podawać z ulubionym makaronem, posypane natka pietruszki i parmezanem.

Smacznego!