Pieczony udziec z indyka

Składniki:

  • 1kg udźca z indyka,
  • 4 soczyste jabłka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka soli.

Mięso dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym,

W dużej misce wymieszać wszystkie przyprawy z miodem, musztardą i oliwą.

Tak przygotowaną mieszanką natrzeć mięso i odstawić na minimum 6godzin w chłodnym miejscu.

Udźca wraz z pokrojonymi w cząstki jabłkami piec ok 1-1,5 godziny w temperaturze 175C pod przykryciem. W międzyczasie polewać powstałym sosem aby mięso nie wyschło.

Smacznego.