Pieczona ćwiartka z kurczaka z miodowej-musztardowej glazurze

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka,
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • gałązka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka papryki.

 

Umyte ćwiartki z kurczaka wysuszyć na ręczniku papierowym. Następnie mięso natrzeć mieszanką przypraw z musztardą i miodem. Odstawić na min 2 godziny.

Ćwiartki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. dorzucić ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu.

Całość piec przykryte folia aluminiową w temp 160°C około 1-1,5 godziny, następnie zdjąć folię i piec kolejne 20min. W trakcie pieczenia kilka razy polać mięso powstałymi sokami.

Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami, które można upiec razem z kurczakiem.

Smacznego.