Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka,
- 4 łyżki musztardy sarepskiej,
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 łyżeczki oregano,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 ząbki czosnku,
- gałązka rozmarynu,
- 1 łyżeczka papryki.
Umyte ćwiartki z kurczaka wysuszyć na ręczniku papierowym. Następnie mięso natrzeć mieszanką przypraw z musztardą i miodem. Odstawić na min 2 godziny.
Ćwiartki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. dorzucić ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu.
Całość piec przykryte folia aluminiową w temp 160°C około 1-1,5 godziny, następnie zdjąć folię i piec kolejne 20min. W trakcie pieczenia kilka razy polać mięso powstałymi sokami.
Doskonale smakuje z pieczonymi ziemniakami, które można upiec razem z kurczakiem.
Smacznego.