Jesienne ciasto dyniowe

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 100g masła,
  • 50g cukru białego,
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 2 duże jajka,
  • 1/2 szklanki brązowego cukru,
  • 1/3 szklanki białego cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
  • szczypta mielonych goździków,
  • szczypta mielonego kardamonu,
  • 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny,
  • 2 szklanki domowego purée z dyni,
  • 1 puszka mleka skondensowanego

Dodatkowo:

  • 400g słodkiej śmietany 30%

Przygotować puree. Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona i włókna, lekko skropić oliwą. Dynię ułożyć na blasze skórą do góry i piec w temperaturze około 175°C mniej więcej 1 godzinę.

Kiedy dynia będzie miękka wyjąć ją z piekarnika. Wydrążyć upieczony miąższ i zmiksować na gładką masę. Gotowe puree wystudzić.

Przygotować ciasto kruche. Mąkę, pokrojone w kawałki zimne masło , cukier puder i jajko zagnieść na jednolitą masę. Przygotowane ciasto przełożyć owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną formę do tarty. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 15-20minut, aż ciasto lekko się zarumieni.

W misce wymieszać puree z dyni, mleko skondensowane, jajka i przyprawy. Masę wyłożyć na upieczony spód. Całość piec około 30min w temperaturze ok 180°C.

Po ostudzeniu udekorować ubitą śmietana 30%. Można posypać cynamonem lub pudrem pudrem.

Smacznego.