Szybki makaron z boczkiem i czosnkiem

Składniki:

  • Makaron tagliatelle, spaghetti lub podobny
  • 1 opakowanie boczku w kostce Morliny,
  • 3 – 5 ząbków czosnku w zależności od upodobania,
  • Garść natki pietruszki,
  • 50 g sera parmezan (lub pecorino czy grana padano lub inny twardy dojrzewający np. Bursztyn),
  • Czarny pieprz świeżo mielony,
  • Sól,
  • Papryczka chili (opcjonalnie),
  • Oliwa z oliwek dobrej jakości

Czosnek drobno posiekaj. Natkę pietruszki posiekaj. Ser zetrzyj na tarce.

Boczek wrzuć na patelnie i smaż aż zrobi się rumiany. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 min – uważaj aby się nie spalił!.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Kiedy będzie al.’dente dodaj do boczku z czosnkiem.
Dosyp ser, natkę pietruszki oraz dużo zmielonego pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli makaron będzie zbyt suchy dodaj odrobinę oliwy.

Smacznego.