Składniki:
- Makaron tagliatelle, spaghetti lub podobny
- 1 opakowanie boczku w kostce Morliny,
- 3 – 5 ząbków czosnku w zależności od upodobania,
- Garść natki pietruszki,
- 50 g sera parmezan (lub pecorino czy grana padano lub inny twardy dojrzewający np. Bursztyn),
- Czarny pieprz świeżo mielony,
- Sól,
- Papryczka chili (opcjonalnie),
- Oliwa z oliwek dobrej jakości
Czosnek drobno posiekaj. Natkę pietruszki posiekaj. Ser zetrzyj na tarce.
Boczek wrzuć na patelnie i smaż aż zrobi się rumiany. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1-2 min – uważaj aby się nie spalił!.
Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Kiedy będzie al.’dente dodaj do boczku z czosnkiem.
Dosyp ser, natkę pietruszki oraz dużo zmielonego pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli makaron będzie zbyt suchy dodaj odrobinę oliwy.
Smacznego.

