Składniki:
- 1 opakowanie boczku wędzonego w plastrach Morliny,
- 1 kukurydza z puszki,
- 1 mała cebula,
- 1 l bulionu lub wody,
- 1 marchewka,
- 1 ziemniak średniej wielkości,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie),
- Garść natki pietruszki,
- 100 g sera feta,
- Chili (opcjonalnie),
- Sól i pieprz do smaku,
- Oliwa do smażenia.
Boczek ułóż na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku ok. 10 – 15min, temp. 180*C, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Możesz go również usmażyć na patelni lub w mikrofalówce.
Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj drobno, a następnie zeszklij ją na oliwie. Dodaj pozostałe warzywa razem z kukurydzą i bulionem. Gotuj całość pod przykryciem ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Zupę zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec dodaj śmietanę oraz dopraw całość solą i pieprzem.
Zupę podawaj z pokruszonym serem, boczkiem, natką pietruszki i ew. Chilli.
Smacznego.