Zupa kukurydziana z serem i bekonem

Składniki:

  • 1 opakowanie boczku wędzonego w plastrach Morliny,
  • 1 kukurydza z puszki,
  • 1 mała cebula,
  • 1 l bulionu lub wody,
  • 1 marchewka,
  • 1 ziemniak średniej wielkości,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie),
  • Garść natki pietruszki,
  • 100 g sera feta,
  • Chili (opcjonalnie),
  • Sól i pieprz do smaku,
  • Oliwa do smażenia.

Boczek ułóż na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku ok. 10 – 15min, temp. 180*C, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Możesz go również usmażyć na patelni lub w mikrofalówce.

Ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj drobno, a następnie zeszklij ją na oliwie. Dodaj pozostałe warzywa razem z kukurydzą i bulionem. Gotuj całość pod przykryciem ok. 15 minut aż warzywa będą miękkie.

Zupę zmiksuj blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec dodaj śmietanę oraz dopraw całość solą i pieprzem.

Zupę podawaj z pokruszonym serem, boczkiem, natką pietruszki i ew. Chilli.

Smacznego.