Orzeźwiająca sałatka z grillowanym serem

Składniki:

  • 1 średnia czerwona cebula, pokrojona na pół i pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
    2 pomarańcze
  • 4 garście liści rukoli
  • 2 ugotowane buraki, posiekane w kostkę
  • 2 łyżki oleju rzepakowy do smażenia
  • 80 g sera pokrojonego w cienkie plasterki, (halloumi, feta, oscypek ewentualnie tofu)
  • 80g pestek granatu
  • 2 łyżki pestek dyni
  • garść listków mięty
  • kilka gałązek posiekanego koperku

Wykonanie:

Pokrojoną cebule dodać do miski, polać octem jabłkowym, dodać cząstki pomarańczy wycisnąć delikatnie z nich sok.
Ułożyć rukolę na talerze i pokryj burakiem i pomarańczą. Skropić delikatnie olejem patelnię, a następnie smażyć ser na patelni przez około 30 sekund z każdej strony na złoty kolor.
Wymieszać granat z cebulą i ser na rukolę, następnie na to cały dressing, a potem położyć ser i posypać pestkami dyni, miętą i koperkiem.

Doskonałe danie na grilla!

Smacznego!