Składniki:
- 1 średnia czerwona cebula, pokrojona na pół i pokrojona w cienkie plasterki
- 2 łyżki octu jabłkowego
2 pomarańcze - 4 garście liści rukoli
- 2 ugotowane buraki, posiekane w kostkę
- 2 łyżki oleju rzepakowy do smażenia
- 80 g sera pokrojonego w cienkie plasterki, (halloumi, feta, oscypek ewentualnie tofu)
- 80g pestek granatu
- 2 łyżki pestek dyni
- garść listków mięty
- kilka gałązek posiekanego koperku
Wykonanie:
Pokrojoną cebule dodać do miski, polać octem jabłkowym, dodać cząstki pomarańczy wycisnąć delikatnie z nich sok.
Ułożyć rukolę na talerze i pokryj burakiem i pomarańczą. Skropić delikatnie olejem patelnię, a następnie smażyć ser na patelni przez około 30 sekund z każdej strony na złoty kolor.
Wymieszać granat z cebulą i ser na rukolę, następnie na to cały dressing, a potem położyć ser i posypać pestkami dyni, miętą i koperkiem.
Doskonałe danie na grilla!
Smacznego!