Składniki :
- 1 szklanka miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku czosnkowego
- tarty parmezan
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1 bochenek chleba pszennego lub bagietka
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W małej misce wymieszać masło, czosnek, parmezan i pietruszkę. Dodaj sól i obficie dopraw pieprzem. Odstaw na bok podczas krojenia bagietki. Wytnij w bagietce lub chlebie głębokie szczeliny, oddalone od siebie o 1 cal — nie przecinaj całego bochenka — i umieść bagietkę na dużym kawałku folii. Używając łyżeczki lub łopatki , obficie rozsmaruj przyprawione masło w każdej szczelinie. Upewnij się, że sięgasz dna szczeliny. Pieczywo zawinąć w folię, ułożyć na blasze do pieczenia i piec przez 15 minut. Wyjmij bagietkę z piekarnika i odwiń górę (chleb zostaw na folii). Włóż chleb do piekarnika i piecz przez kolejne 5 minut, aż będzie chrupiący i złoty. Pokrój ząbkowanym nożem (lub rozerwij rękami) i podawaj od razu.
Doskonałe danie na grilla!
Smacznego!

