Składniki :
- Kurczak Zagrodowy wadze ok. 1,5 kg
- 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
- 1 mała cebula
- odrobina kurkumy
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2,5 łyżeczki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 granatu
- 3-4 łyżeczki sezamu
Wykonanie:
Umytego i osuszonego kurczaka dokładnie natrzyj solą i pieprzem, w środku i na zewnątrz. Syrop klonowy, sos
sojowy, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól i pieprz do smaku wymieszaj w
miseczce. Gotową marynatą wysmaruj dokładnie kurczaka (wewnątrz i na zewnątrz). Pozostaw na 1 – 2 h w
lodówce.
Po tym czasie kaszę pęczak przesmaż na patelni z masłem, kurkumą i suszoną pietruszką. Ostudź lekko farsz i
nadziej nim kurczaka, zepnij go wykałaczkami, żeby nic nie wypadło.
Piecz kurczaka w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny. Pod koniec pieczenia polewaj w
kilkuminutowych odstępach kurczaka sosem wytworzonym podczas pieczenia i posyp sezamem.
Upieczonego kurczaka podawaj na sałacie, np. roszponce. Całość posyp ziarenkami granatu.
Smacznego!