Kofty wołowe z grilla

Składniki :

  • 600g mielonej wołowiny lub jagnięciny
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki mielone kminu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
    SOS :
  • jogurt typu greckiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 długi ogórek
  • 1/2 pęczka mięty

Wykonanie:

Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać, dodać wyciśnięty czosnek i wymieszać wszystko z mięsem i przyprawami. Z mięsa uformować jakby kiełbaski i nabijać na patyczki do szaszłyków.

Gotowe kofty grillować na małym ogniu z każdej ze stron.

Wykonanie sosu:

Ogórka obrać i wydrylować  z pestek, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem , wyciśniętym czosnkiem, pokrojona drobno mięta i przyprawami.

Kofty doskonale smakują z pitą.

Smacznego!