Składniki :
- 600g mielonej wołowiny lub jagnięciny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki mielone kminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól, pieprz
SOS : - jogurt typu greckiego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól
- 2 ząbki czosnku
- 1 długi ogórek
- 1/2 pęczka mięty
Wykonanie:
Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać, dodać wyciśnięty czosnek i wymieszać wszystko z mięsem i przyprawami. Z mięsa uformować jakby kiełbaski i nabijać na patyczki do szaszłyków.
Gotowe kofty grillować na małym ogniu z każdej ze stron.
Wykonanie sosu:
Ogórka obrać i wydrylować z pestek, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem , wyciśniętym czosnkiem, pokrojona drobno mięta i przyprawami.
Kofty doskonale smakują z pitą.
Smacznego!