Składniki :
- 2 średnie kalafiory
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Wykonanie:
Umytego i osuszonego kalafiora pokroić w plastry grubości ok 3-4 cm. Plastry kalafiora ułożyć na blasze piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia.
Kalafiora polać oliwą z oliwek i obsypać połową przypraw.
Piec w rozgrzanym do ok. 200 stopni piekarniku około 10-15minut do uzyskania lekkiego koloru brązowego.
Po tym czasie delikatnie przewrócić kalafiora i ponownie polać oliwa i posypać resztą przypraw. Piec ponownie około 10min.
Podawać z ulubionymi sosami.
Steki doskonale smakują jako danie z grilla.
Smacznego!