Steki z kalafiora

Składniki :

  • 2 średnie kalafiory
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Wykonanie:

Umytego i osuszonego kalafiora pokroić w plastry grubości ok 3-4 cm. Plastry kalafiora ułożyć na blasze piekarnika wyłożonego papierem do pieczenia.

Kalafiora polać oliwą z oliwek i obsypać połową przypraw.

Piec w rozgrzanym do ok. 200 stopni piekarniku około 10-15minut do uzyskania lekkiego koloru brązowego.

Po tym czasie delikatnie przewrócić kalafiora i ponownie polać oliwa i posypać resztą przypraw. Piec ponownie około 10min.

Podawać z ulubionymi sosami.

Steki doskonale smakują jako danie z grilla.

Smacznego!