Składniki :
- 500g mięsa z udźca indyka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 200g śmietany 18%
- 3 łyżki maki
- 3-4 łyżki chrzanu
- papryka słodka
- majeranek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę kroimy w bardzo drobna kostkę. Z mięsa wycinamy kość i mielimy. Następnie mieszamy mięso, cebulę, wyciśnięty czosnek, jajko, bułkę tatą i doprawiamy solą, pieprzem i słodka papryką. Formujemy małe pulpeciki i układamy je w rondelku, po czym zalewamy wodą i gotujemy przez około 20 minut. Następnie wyjmujemy delikatnie pulpeciki na talerz. W misce mieszamy z odrobiną bulionu z gotowania pulpecików mąkę, śmietankę i chrzan, po czym wlewamy do bulionu. Doprawiamy majerankiem i czekamy ,aż się zagotuje. Wrzucamy pulpeciki i gotowe. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub kaszą w towarzystwie zielonych sałat.
Smacznego!