Pulpeciki w sosie chrzanowym

Składniki :

  • 500g mięsa z udźca indyka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 200g śmietany 18%
  • 3 łyżki maki
  • 3-4 łyżki chrzanu
  • papryka słodka
  • majeranek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Cebulę kroimy w bardzo drobna kostkę. Z mięsa wycinamy kość i mielimy. Następnie mieszamy mięso, cebulę, wyciśnięty czosnek, jajko, bułkę tatą i doprawiamy solą, pieprzem i słodka papryką. Formujemy małe pulpeciki i układamy je w rondelku, po czym zalewamy wodą i gotujemy przez około 20 minut. Następnie wyjmujemy delikatnie pulpeciki na talerz. W misce mieszamy z odrobiną bulionu z gotowania pulpecików mąkę, śmietankę i chrzan, po czym wlewamy do bulionu. Doprawiamy majerankiem i czekamy ,aż się zagotuje. Wrzucamy pulpeciki i gotowe. Podajemy z ryżem, ziemniakami lub kaszą w towarzystwie zielonych sałat.

Smacznego!