Grilowane szaszłyki z łopatki

Składniki :

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 100ml oleju
  • 2łyżki ketchupu
  • 3 duże ząbki czosnku starte na tarce
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 spora szczypta chilli
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 3 papryki ( żółta, zielona, czerwona)
  • 500g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 50ml oleju
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Olej i przyprawy wraz z czosnkiem mieszamy  na marynatę. Mięso kroimy w kostkę i przekładamy do miski z marynatą. Odstawiamy do lodówki na 24h. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski z marynowanym mięsem, odstawiamy na około 2-3 godziny.  Na namoczone wodą wcześniej drewniane patyczki nabijamy na zmianę mięso i warzywa. Szaszłyki układamy na mocno rozgrzanym ruszcie. Grillujemy co jakiś czas przewracając.

Smacznego!