Składniki :
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 100ml oleju
- 2łyżki ketchupu
- 3 duże ząbki czosnku starte na tarce
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 spora szczypta chilli
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 3 papryki ( żółta, zielona, czerwona)
- 500g pieczarek
- 2 duże cebule
- 50ml oleju
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Olej i przyprawy wraz z czosnkiem mieszamy na marynatę. Mięso kroimy w kostkę i przekładamy do miski z marynatą. Odstawiamy do lodówki na 24h. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski z marynowanym mięsem, odstawiamy na około 2-3 godziny. Na namoczone wodą wcześniej drewniane patyczki nabijamy na zmianę mięso i warzywa. Szaszłyki układamy na mocno rozgrzanym ruszcie. Grillujemy co jakiś czas przewracając.
Smacznego!