Składniki :
- 1 bardzo duża ( lub dwie mniejsze) cukinie
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- pól cebuli
- 2 jajka
- 5-6 łyżek mąki
- 1 duży ząbek czosnku
- posiekany świeży koperek, szczypiorek, bazylia lub natka- wg preferencji
- 1 płatka łyżeczki soli morskiej
- pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Wykonanie:
Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy oba końce i bez obierania ścieramy na dużych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy na ok 15 minut. Po tym czasie bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę, jajka, jogurt, mąkę i ok jedna garść posiekanych ziół. Wyciskamy ząbek czosnku , solimy i pieprzymy. Całość dokładnie wymieszać . Nakładamy łyżką na mocno rozgrzana patelnię i smażymy z obu stron. Placki z cukinii można jeść na zimno i na ciepło.
Smacznego!