Składniki na: 4 porcje
- 3 filety z flądry pokrojone w kawałki
- 300 g mrożonej włoszczyzny
- 60 g masła do smażenia warzyw
- ½ szt. puszki mleka kokosowego
- 2 łyżeczki żółtego curry
- kminek do smaku
- sok z limonki do smaku
- kurkuma do uzyskania żółtego koloru
- ¼ szt. pora pokrojonego drobno
- 400 g ziemniaków ugotowanych i zmielonych
- 4 żółtka
- 1 szt. cebuli pokrojonej w kostkę
- olej do smażenia cebuli
- kucharek do smaku
- pieprz do smaku
- bulion do podlania sosu
Wykonanie:
- Do rondla wlewamy olej, dodajemy włoszczyznę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy bulion, mleko kokosowe, curry i kurkumę. Całość przyprawiamy do smaku. Pod koniec dodajemy pokrojoną rybę.
- Cebulę szklimy na patelni i studzimy. Do zmielonych ziemniaków dodajemy żółtka, zeszkloną cebulę i doprawiamy do smaku. Całość mieszamy i przekładamy do worka cukierniczego.
- Gotową flądrę w curry przekładamy do naczynia żaroodpornego i na nią wyciskamy gotowe puree ziemniaczane. Następnie zapiekamy w temperaturze 180 ⁰C około 20-25 minut.