Zapiekanka pasterska z flądrą w curry

Składniki na: 4 porcje

  • 3 filety z flądry pokrojone w kawałki
  • 300 g mrożonej włoszczyzny
  • 60 g masła do smażenia warzyw
  • ½ szt. puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki żółtego curry
  • kminek do smaku
  • sok z limonki do smaku
  • kurkuma do uzyskania żółtego koloru
  • ¼ szt. pora pokrojonego drobno
  • 400 g ziemniaków ugotowanych i zmielonych
  • 4 żółtka
  • 1 szt. cebuli pokrojonej w kostkę
  • olej do smażenia cebuli
  • kucharek do smaku
  • pieprz do smaku
  • bulion do podlania sosu

Wykonanie:

  • Do rondla wlewamy olej, dodajemy włoszczyznę i chwilę smażymy. Następnie dodajemy bulion, mleko kokosowe, curry i kurkumę. Całość przyprawiamy do smaku. Pod koniec dodajemy pokrojoną rybę.
  • Cebulę szklimy na patelni i studzimy. Do zmielonych ziemniaków dodajemy żółtka, zeszkloną cebulę i doprawiamy do smaku. Całość mieszamy i przekładamy do worka cukierniczego.
  • Gotową flądrę  w curry przekładamy do naczynia żaroodpornego i na nią wyciskamy gotowe puree ziemniaczane. Następnie zapiekamy w temperaturze 180 ⁰C około 20-25 minut.

Czas przygotowania: 45 minut