Szybka zupa krem z groszku mrożonego

Składniki:

  • groszek mrożony,
  • 3 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek pora,
  • 1 mały seler,
  • ziele angielskie,
  • 2 liście laurowe,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotować bulion warzywny gotując w 2litrach wody warzywa z liściem laurowym , zielem angielskim i opaloną cebulą. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Odstawić na bok. Bulion warzywny doprowadzić do zagotowania. Dodać groszek mrożony i ponownie zagotować. Do gotującej się zupy dodać przesmażoną cebulę. Wystudzoną zupę zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie można dodać groszek ptysiowy lub keks kwaśnej śmietany.

Smacznego!